Menü
Bezár

Szilvásvárad Maraton

2007. május 27, 15:37
Szilvásvárad

A Szilvásvárad Maraton kétségtelenül hazánk egyik legkedveltebb montis rendezvénye. 1300 induló, kiváló terep és remek társaság.

Pista eligazítást tart

Már a Szilvásváradra vezető út is jó hangulatban telt, amit az egri vacsora után elfogyasztott bodzapálinka csak fokozott. Éppen visszaértünk a szállásunkra, amikor egy kisebb felhőszakadás józanított ki minket, melyet az éjszaka folyamán még több hasonló kísért. Reggelre sem változott a helyzet, Gábor sárgumiért kotorászott a táskájában.
A versenyközpontban gyors sátorverés, közben az eső eláll, előbújik a nap. Nehéz megmondani, hogy mi a jó választás, én nem teszem fel a sárgumikat. Közben befut Pista is: elvesztette a nyeregcső bilincs egyik alaktrészét, sík ideg. Gyors szerviz, köszi Lajosnak az alkatrészért!
10.00 rajt! Sikerül az élre küzdeni magam, de az első aszfaltos emelkedőn egy ág akad a küllöim közé. Megállok, gyorsan orvosolom a problémát és nyomom tovább. A terepre beérve Hasenfratz Péter meglóg, a középtávosok közül Koczka Dani próbál vele menni. Én visszafogom, had menjenek, sok van még hátra. A sár nem ragad, csúszik, de a száraz pályára való gumik elég jól teszik a dolgukat. Huszonvalahágy kilométernél elhagyom Bogár Gábort, defektet szerel. Az Ördögoldal elött utolér valaki, majd ahogy kezd durvulni az emelkedő én inkább tolom. Hátra pillantok, látom, hogy kategóriatárs van a nyakamban. Megelőz, nem próbálok vele menni, csak arra figyelek, hogy látótávolságban maradjon. Együtt megyünk fel Bánkútra. Neki adják a kulacsot, nekem meg kell állnom tölteni. A lefelén utolérem, majd egy technikásabb ösvényen megelőzöm, próbálok egy kicsit elszakadni. Ez sikerül, mert negyed órával késöbb egy hosszabb egyenesben már nem látom. Eszembe jut Dani, jó lenne őt is megfogni. Kicsit beleerősítek, jó ritmusban felmászok egy erdei ösvényen, majd eresztem lefelé. Mi van??? Sodródik a bringa eleje, lenézek. Defekt!!! B***meg! Megállok, tartalék belső elő, kerék ki. Egy méretes szög ágaskodik ki a gumiból. Gyors javítás, közben visszaelőz a korábban elhagyott delikvens majd nemsokára egy Veingartner Balázs vezette négyes boly. Visszaugrok a gépre és üldözőbe veszem őket. Elvesztettem 2 percet. A bolyt gyorsan utolérem, majd elhagyom, nem próbálnak velem jönni. 25 km van még hátra, újra igyekezni kezdek. Utolérek egy rövidtávost, azt mondja 1 percre van elöttem valaki. Gyerünk! 2 km-rel később egy néző már 20 mp-et mond, majd egy kanyar után meglátom amit látni szeretnék. A korábban már megfogott srácot ismét egy lefelé vezető ösvényen előzöm meg, majd Dani nyomába eredek. Az utolsó frissítőhöz érve 15 km-es táblát lengetnek, nincs sok időm, ráadásul az utolsó tízes lejtmenet. Nem állok meg inni, inkább sietek. 300 métert sem megyek, amikor meglátom magam előtt Danit, úgy látom megrogyott. Ritmust váltok és elhagyom, innen már minden maradék energiát bevetve nyomom a célig.
Jó kis verseny volt, rengeteget tanultam belőle.
Csaba
Hogy mi tartott olyan sokáig???
Kicsit megviselten indultam neki életem első Szilvásvárad (és első saras) Maratonjának. Kimaradt pár reggeli és ebéd a hétvégén, de erről majd később.
Talán az egyik legjobb szervezésű verseny volt, amin eddig részt vettem, precíz jelölés jól elhelyezett frissítőpontokkal. Reggel már aggasztó volt az odafelé vezető erdei úton a sok vízmosás az erdőben, nem baj, sárgumit hoztam. Megérkezés a start helyre, üdv a srácoknak (jó lett az új narancs csapatsátor!) gyors gumicsere, kis tanácskozás István nyeregcsöve körül, Csaba szereli, minden OK. István kicsit morcos, már verseny előtt (is) elesett. Gyors felállás a rajthoz, precíz kezdés, FIRE!!!!
Első métereken tologatás, nagy sártenger, meznek annyi, kicsit később előttem páran összeakadtak és buktak, kikerülés, gyerünk tovább. Utolértem Emesét, nyomában Anett, felfelé lenyomtak, azután lefelé elhúztam (király az új rugóstag, hála a Csapatnak-KÖSZI). Látom István előttem, valamiért megállt, de azután elhúzott. 14. km víz, azután nyomom tovább, jön a következő, kulacstöltés, irány az aszfaltos lefelé. Megint látom Istvánt de most szembe jött, kérdem mi van, elesett és vége. Ezután óvatoskodás lefelé, a sárgumi vizes aszfalton és kövön nem nagyon tapadt. Ekkor jött az, amire nem számítottam, gyomorgörcs. 26. km-nél megállás, bokor, tányérakna. Néhány életfunkciónak annyi, gyerünk tovább, következő frissítőnél elölről minden, reggeli, dugi rendezői sóspogi, teli zsebbel nyomás tovább, innen már csak a túlélés volt a lényeg. Néhány dagonya, jó kis lefelék- közben széles vigyor, repesztés ötvennel a sárban, jó kis gumi. Szétválik a táv, őszinte tábla, még 67 km. Itt jött egy DH szakasz vizes kövekkel, hátsó kerék beelőz, de megfogom, leszállás, nem kellene itt borulni, azután jött egy jó kis ritmusos rész, szerintem az elejénél sokkal jobb volt a második szakasz, mint az első 55 km. Megint repesztés lefelé, 60. km-nél eszembe juttott villanyszerelő sógorkám, aki két napja kórházban feküdt vállán sok-sok angyalkával, miután 20000 (!) volt átment rajta, sírógörcs..... Következő frissítő után egyik szenvedés a másik után, de mi ez az ő égési sebeihez képest. Cél még messze, előbb érjem el a 95. km-t, hogy ne fordítsanak vissza! 16:15 körül megvan, még 22 km, sms a csapatnak, hogy ne unatkozzanak (köszi a buzdítást). Nagyon fáradt vagyok, egyre nehezebbek a felfelék, sokat tolom. Utolsó frissítő, kérdem mi van még, őszinte bringás csaj: .... nagy emelkedő. Tényleg az volt. Sisak le, méterről- méterre küzdök felfelé a gyökerekkel. Felérek, srác mondja innen gurulás, végre. Nyomom lefelé, már mozgáskoordinációs problémák is jönnek, csak óvatosan, beérek Lajos integet. TÚLÉLTEM!!!
Heroikus küzdelem volt az elemekkel és magammal, talán fel kellett volna adni, de végül megcsináltam! Menetidő: 8 óra 41 perc
kaklac
Eredmények:

rövidtáv master1 40 km
11. Bartokos Gábor 2 óra 6 perc
33. Vikker László 2 óra 19 perc

rövidtáv master2 40 km
20. Jánosa Gyula 2 óra 38 perc

középtáv felnőtt 70 km
1. Horváth Csaba 3 óra 16 perc

középtáv női 70 km
3. Simon Emese 4 óra 12 perc

középtáv master2 70 km
2. Kenyeres Zsolt 3 óra 50 perc

hosszútáv felnőtt 117 km
13. Vámosi Gergő 6 óra 9 perc

hosszútáv master1 117 km
31. Kakas László 8 óra 42 perc

hosszútáv master2 117 km
2. Böhm Lajos 6 óra 34 perc